پوست خود را بهتر بشناسید

پوست خارجی‌ترین لایه پوشاننده بدن انسانها است که در واقع اولین لایه دفاعی بدن در مقابل هجوم عوامل میکروبی و پاتولوژیک می‌باشد. پوست بدن انسانها در نواحی مختلف بدن ضخامتهای متغیری دارد بعنوان نمونه نازکترین پوست در پلکها و زخیمترین پوست در ناحیه جمجمه سر می‌باشد.
پوست بطور کلی از سه لایه اصلی تشکیل یافته است:

  1. اپیدرم (خارجی ترین لایه )
  2. درم(لایه میانی)
  3. هیپودرم (داخلی ترین لایه)

پیرشدن پوست یا ایجاد چین چروک چیست؟

در پوست انسان دو نوع اتفاق در اثر گذر سن و سال مشاهده می‌شود.

  1. چروکهای ریز و چروکهای عمیق سطح پوست
  2. شل شدگی یکپارچه پوست

چروکهای ریز سطح پوست معمولا مربوط به لایه اپیدرم یا اصطلاحا لایه شاخی پوست است که شایعترین علت ایجادی آنها کم آبی زیر پوست می‌باشد و شایعترین راه درمانی آن استفاده از کرمهای آبرسان قوی می‌باشد.

در این موارد به بیماران توصیه میشود اولا از رژیمهای غذایی خشک بشدت پرهیز کنند تا آب بدن و پوست تامین شود و سپس از بیرون نیز استفاده مداوم از داروهای قوی آبرسان.

چروکهای عمیق معمولا دو دسته هستند .
گروه اول آنهایی که با اسپاسم عضلات ایجاد میشوند و بدون اسپاسم قابل دیدن نیستند. اصطلاحا این گروه از خطهای پوستی را اکتیو می‌نامند و در صورت مشاهده در چهره افراد، شایعترین پیشنهاد درمانی آن انجام بوتاکس است. چون اگر عضلات صورت منقبض نشوند این خطوط به مرور ناپدید می‌شوند .

گروه دوم خطوط و یا چروکهایی هستند که حتی بدون اسپاسم عضلات هم قابل مشاهده هستند. این گروه از چروکهای پوستی را خطوط پاسیو می‌نامند که برای ظاهر شدن نیازی به انقباض عضلات نیستند.درمان این گروه دوم یا چروکهای پاسیو نیازمند شدید به زیرسازی پوست دارند، که در حقیقت علت نهایی بروز این چروکها کاهش شدید پروتئین مشهور پوست یا کلاژنها می‌باشد.

این کلاژنها در لایه های میانی پوست توسط سلولهای کلاژن ساز تولید و پرداخته می‌شوند. نقش مهم کلاژن در پوست اولا قوام سازی و استحکام بخشیدن به لایه های داخلی و خارجی پوست می‌باشد و دوما باعث ایجاد خاصیت کش‌سانی یا الاستیسیته می‌باشد.

این خاصیت کش‌سانی در حقیقت توانایی پوست در حفظ ظاهر پوست روی ساختار عضلانی و اسکلتی صورت و بدن است در حقیقت این خاصیت باعث میشود که هر چیزی در جای خودش قرار بگیرد و با تغییر پوزیشن جابجا نشود .یکی از عناصری که در قالب زیر پوست باید در جایگاه خودش حفظ شود آب بدن و یا سرم و مایع لنفاوی می‌باشد.

نتیجتا اینکه در هر نقطه ای از بدن از جمله صورت و بشکل ریزتر نواحی پلکهای تحتانی اگر پوست آنجا کلاژن کافی نداشته باشد و دچار افت خاصیت کش‌سانی شود اتفاقی که می افتد این است که پشت پلکها مایع سرم خون یا مایع لنف تجمع پیدا کرده و نمای پلکها بصورت پف کرده دیده میشود و زیبایی و کشیدگی و صاف و یکدست بودن پوست پلکها بهم خورده و چشمان بیماران دچار حالت پف دایمی در زیر چشمها دیده میشوند. پس همانطور که دیدیم کلاژنها در ساختار پوست نقش بسیار مهم و حیاتی ایفا می‌کنند و برای حفظ زیبایی و نشاط پوست باید همیشه به مقدار وجود کلاژن اهمیت مضاعف بدهیم .

در نقاط دیگر صورت وقتی پوست دچار حالت شل شدگی شود ظاهر افتاده پیدا کرده و در نتیجه باز هم زیبایی طبیعی صورت را مختل کرده و از طرف دیگر سن و سال بیماران مبتلا را بشدت بالاتر از سن واقعیشان نشان می‌دهد.

بعنوان مثال رایجترین نقطه صورت که ما خیلی این صحنه را میبینیم نواحی خط خنده و نواحی غبغب میباشد که وقتی بیماران برای مشاوره زیبایی مراجعه میکنند عمدتا این دو مشکل را نیز دارند که علت بروزش صرفا کاهش کلاژن پوست صورت و زیر نواحی گونه ها میباشد.که اگر بیماران بخواهند می توانیم اقدام برای افزایش میزان کلاژن را انجام دهیم.