برای توضیح مبحث بسیار جدید پلاسما فیبروبلاست بهتر است ابتدا واژه پلاسما را تعریف کنیم تا در ادامه بحث هر وقت از واژه پلاسما به تنهایی استفاده میکنیم برای همه خوانندگان عزیز مفهومش کاملا روشن شود .
پلاسما چیست ؟
تا کنون در علم فیزیک هر زمان میخواستند ماده را تعریف نمایند از سه حالت متصور آن نام میبردند و یا میتوان گفت تاکنون برای ماده، سه حالت شناخته شده بود :
- جامد
- مایع
- گاز
شما با وجه تسمیه سه حالت فوق آشنایی داشته و دارید و نیازی به تکرار نیست. اما در مجامع علمی و تحقیقاتی، متوجه شکل چهارم ماده شدند که نه خصوصیت مایع و نه جامد و نه گاز را دارد. اما از نظر شکلی شبیه گاز است، اما از نظر وزنی متفاوت میباشد.
به دلیل اینکه، نه اینقدر مثل گاز سبک بوده که پس از تشکیل بتواند بعلت سبک بودن برخلاف جاذبه زمین، مثل انواع بخارات به سمت بالا پرواز کند و نه با توجه به وزن بالایش میتوان آن را مایع و یا جامد نامگذاری کرد. چون نه مثل مایع شکل پذیر است و نه مثل جامد سخت و دارای شکل ثابتی میباشد. پس تصمیم گرفتند که این کشف تازه را پلاسما بنامند و بعنوان شکل چهارم ماده آن را بپذیرند.
اما پلاسما چگونه پیدا شد ؟
وقتی در مراکز تحقیقاتی در حال کار با سیستمهایی با اختلاف ولتاژ بسیار بالا با سلولهای بدن بخصوص سلولهای پوستی بودند، مشاهده کردند که در زمان بسیار کوتاهی به یکباره سلولهای پوست تغییر حالت شبیه به گاز دادند. البته با گازهایی که قبلا دیده بودند بسیار متفاوت بود. لذا تصمیم گرفتند که این کشف جدید را پلاسما بنامند طبق همان مستندات بالا که عرض کردم .
اما این کشف علمی جدید چه استفاده هایی برای بشر داشت ؟
وقتی محققین پزشکی متوجه شدند که در اثر اختلاف ولتاژ مشخص بسیار بالا پوست مبدل به پلاسما میشود، متوجه چند نکته اساسی دیگر هم شدند که در زمینه درمان بیماریهای متعدد پوستی میتواند بسیاری از مشکلات بشر امروزی را مرتفع و درمان نماید. در نهایت این کشفیات علمی منجر به تولید دستگاههایی تحت همین عنوان یعنی پلاسما شد.
مکانیسم عمل پلاسما در حوضه پوست چیست ؟
برای تشریح پاسخ به این سوال پیشنهاد میدهم ابتدا مطلب بافت شناسی پوست در این صفحه را مطالعه نمایید. تا قبل از ظهور سیستم پلاسما همکاران برای رفع شل شدگی اقداماتی مانند تزریق چربی و ژل و فیلر را در نواحی گونهها انجام میدادند که تا اندازهای موجب کاهش شلی پوست صورت میشد.
اما خود این روشها هم مشکلات و معایب خاص خود را داشته است. مثلا تزریق انواع ژلها جدیدا که چون قابل جذب شده اند. پس از مدتی اثرشان افت کرده و ناپدید میشوند و بیماران هرساله جبراً هزینه های سرسام آوری را متحمل میشوند.
پس امروزه بهترین روش و پایدارترین روش برای رفع شلی پوست انجام پلاسما میباشد
دستگاه پلاسما چیست ؟
از حدود یک سال پیش تعدادی از شرکتهای تجهیزات پزشکی اقدام به واردات یکسری از انواع دستگاههای پلاسما کردند که با نامهای مختلفی چون:
- پلاسما جت
- پلاسما پلکسر
- پلاسما پن
و چندین نام و برند دیگر معروف هستند. اما در عمل تمامی این دستگاهها عمدتاً یک کار واحد را انجام میدهند و وظیفه اصلیشان ایجاد پلاسما در سطح پوست است. ولی نکته حایز اهمیت در کیفیت انجام کار آنها میباشد.
کیفیت خدمات
وقتی بحث کیفیت مطرح میشود انتظار مصرف کننده این است که اولا انتظارات پزشک و بیماران در حصول نتایج بدست بیاید، دوما پروسه درمانی بدون هیچگونه عارضه ای به نقطه پایان برسد. ولی اطلاعات زیادی از نقاط مختلف کشور به من واصل شده است. مبنی براینکه تعداد زیادی از بیماران دچار عوارض متعددی شده اند.
لزوما عوارض بوجود آمده بخاطر خوب و بد بودن دستگاه نیست، بلکه ممکن است اپراتور دستگاه در تنظیمات دستگاه اشتباه کرده باشد و یا همچنین در انتخاب بیمار مناسب این روش اشتباه شده باشد و یا در انتها موارد نرمال و روند طبیعی درمان در طول دوره اشتباها عارضه تصور شده باشد که این مورد آخر به وفور دیده و شنیده میشود.
آن هم این است که پس از گذشت ده روز از پلاسما و وجود قرمزی موضع پلاسما بیماران را نگران کرده و به غلط تصور میکنند که مشکل ناخواسته ای برایشان حادث شده است. در حالیکه روند طبیعی درمان پلاسما بدون هیچ مشکلی در حال طی شدن است.
پلاسما در چه مواردی استفاده میشود ؟
- پاکسازی پوست صورت و بدن :
در خیلی از بیمارانی که برای زیبایی پوست صورت مراجعه میکنند، یکی از مشکلاتشان وجود برجستگی های ریز و متعدد در سطح پوستشان میباشد که به گفته خودشان مدتی است که کارشان در جلوی آینه ور رفتن با اینها و بزور و فشار ناخن درآوردن این نقاط برجسته صورت میباشد. ولی کاری بسیار خسته کننده بوده و در آخر هم نه تنها تمامی ندارند بلکه جای این دستکاریها هم برای همیشه باقی میمانند. این برجستگی های پوستی عمدتا ذرات چربی زیر پوستی و غیر باکتریایی هستند که معمولا در اثر بسته شدن منافذ پوستی با مواد آرایشی و یا چربیهای سطح پوست در اثر تعریق ایجاد میگردند که اینگونه موارد را با انجام پلاسما براحتی میتوان از سطح پوست پاکسازی کرد. - خالهای مسطح خطرناک و خالهای برجسته
وقتی بیماران برای برداشتن اینگونه خالها مراجعه میکنند باید برایشان کاملا تشریح نمود که اولا چه تفاوتی بین خالهای مسطح و برجسته وجود دارد. ثانیا طول درمان را هم برایشان توضیح داد چون بدون علت نباید بیخودی صورت بیمار را دستکاری کرد. ولی در جای خودش حتما تفاوت این خالهای سطحی و برجسته را تشریح و توضیح خواهم داد. - زگیلها (شامل زگیلهای تناسلی و زگیلهای معمولی )
در هر دوحالت با این روش جدید پلاسما برداشته خواهند شد حتی بسیار بهتر و زیباتر از روش کرایو سرجری. - اسکین تگها
به ضایعات پوستی گفته میشوند که شبیه یک پاکت با جداره سلولهای طبیعی پوست سر و صورت و گردن میباشند. معمولا وجود و بروزشان بسیار آرام و بی سروصدا است و وقتی به حدی بزرگ شوند که یا دیده شوند و یا با لمس احساس شوند قابل توجه میشوند وگرنه هیچگونه علایم همراهی ندارند از قبیل سوزش و خارش و درد و یا ترشحات آبکی.
اینگونه موارد را هم براحتی با پلاسما میتوان برداشت. - جوانسازی پوست صورت
در افرادی که بدلایلی دچار چروکهای ریز پوستی شده اند و این مورد باعث نمای پیری میشود میتوان براحتی با پلاسما جوانسازی پوست را انجام داد. - منافذ باز پوست صورت
منافذ باز پوست هم از نظر زیبایی مشکل ساز میباشند و هم اینکه پوست را بشدت چرب و مستعد به کورک و آکنه های چرکی مکرر میکند که با پلاسما در صورت صلاحدید و معاینه پزشک میشود این منافذ باز را برای همیشه ببندیم. - چین و چروکها عمیق صورت
با روش پلاسما، بسته به اینکه میزان و شدت عمق چروکها چقدر هستند، میتوان از یک تا سه جلسه برای محو کامل چروکها اقدام نمود. - شل شدگی و افتادگی پوست نواحی مختلف صورت(مانند غبغب و خط خنده)
پلاسما پس از جوانسازی و سفت کردن پوست صورت میتواند موارد فوق را برطرف کند . - افتادگی و پف بالای چشمها
- پف زیر چشمها
- چروکهای نواحی پنجه کلاغی
- افتادگی ابروها
- چشمان کوچک
- بینی های گوشتی بزرگ
- لبهای بالا و پایین کوچک
- خط لبهای صاف بالا و پایین
- اسکارهای قدیمی صورت و پوستهای آسیب دیده به دلایل مختلف
- شل شدگی پوست بازوها
- شلی پوست رانها
- اسکارهای ناشی از جراحی پوست شکم و اندامها
- اسکارهای ناشی از سوختگی
- رفع خطوط استرای شکم و بدن ناشی از بارداری و چاق و لاغری های سریع
- لیفت پستانها و فرم دهی و سفت کردن پستانها پس از بارداری و شیردهی
- و بسیاری از کارهای دیگر زیبایی که بعلت محدودیت فضای سایت نیازی به توضیح نمیباشد. اما هر کدام از عزیزان اگر مشکل دیگری دارند که عنوانش در بالا ذکر نشده است لطفا تماس گرفته و بیان فرمایند تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشم. نمونه های مختلف درمانی که در این کلینیک صورت گرفته را می توانید در شبکه اجتماعی اینستاگرام ما مشاهده نمایید.
چند بار میتوان عمل پلاسما را انجام داد؟
معمولا هر عمل پلاسما حدود سه ماه دوره درمان خواهد داشت که پس از گذشت این زمان در صورت نیاز میتوان عمل زیبایی پلاسما را دوباره تکرار کرد.
مراحل انجام پلاسما چیست ؟
بعد از مراجعه بیمار، برای جلسه مشاوره و مشخص شدن مفید بودن این روش زیبایی، باید مراحل و سیر درمان را برای بیماران توضیح داد. تا بیماران محترم از روند درمان و طول زمان پروسه پلاسما کاملا مطلع شوند و بیمار با اطلاع کامل از زمان بهبودی تصمیم به انجام و انتخاب این روش را بگیرند.
چون اگر بیماری نداند که طول زمان نقاهت بیماری و دوره درمان چقدر میباشد، ممکن است پس از درمان دچار سوءتفاهم شده و برایش ابهاماتی ایجاد شود. مثلا بعد از ده روز چون هنوز جای انجام پلاسما اندکی باقی مانده باشد به اشتباه فکر کند که دچار عارضه غیر منتظره ای شده و باعث دلخوری شود.
بررسی روند درمان پلاسما
پس از انجام پلاسما نقاط سیاه رنگی ایجاد میشود و اطراف و پوست محل پلاسما قرمز رنگ میشود و بتدریج تا سه روز التهاب ایجاد شده و پس از چهار تا پنج روز و حداکثر تا یک هفته ابتدا نقاط سیاه ریزش کرده و رنگ قرمز موضع عمل از قرمزی بتدریج صورتی رنگ شده و کم کم سفید میشود.
طی این روند پوست ملتهب ریزش کرده و پوست جدید و طبیعی خودنمایی میکند و این روند بهبودی تا حدود یک ماه کامل شده ولی روند کلاژن سازی در عمق پوست تا سه ماه تداوم خواهد داشت. بنابراین سیر بهبود نتایج پلاسما تا سه ماه ادامه داشته سپس متوقف میشود.
لازم بذکر میدانم که اعلام کنم پلاسما در نواحی از صورت که پوست نازکتری نسبت به بقیه مناطق دارد، مانند پلک بالا و پایین در سه روز ابتدایی درمان از التهاب بیشتری برخوردار خواهد شد که اصلا جای نگرانی ندارد و فقط کافیست که به بیماران عزیز از قبل اطلاع داده تا پس از مشاهده این موارد دچار نگرانی و اضطراب نشوند.